Vihjeiden arvo

Vihjeen suorittaminen on koiralle niin palkitsevaa, että vihjeestä tulee vahviste. Eli mitä koirasi on tekemässä kuullessaan vihjeen, tämä käytös vahvistuu.

Artikkelissa Accidentally Rewarding Naughtiness: the Reinforcement Value of Cues puhutaan juurikin tästä, että palkitseva vihje vahvistaa huonoa käytöstä. Esimerkkinä koira, jota kutsuttiin luokse aina, kun koira haukkui pihalla. Haukkuminen siis vahvistui ja koira hoksasi, että haukkuessaan saa omistajan kutsumaan koiraa. Ratkaisuna omistajat alkoivat kiinnittämään huomiota koiran rauhalliseen käytökseen ja palkitsemaan tätä käytöstä mm. luoksetulo-vihjeellä.

Saman kirjoittajan toisessa artikkelissa Bad dog! Solving problem behaviors. mietitään kuinka voidaan välttää ongelmien muodostumista.

Kiinnitetään huomiota mikä koiraa palkitsee tietyssä käytöksessä. Esimerkiksi, koira räyhää hihnan päässä ja kutsut koiraa: koira saa huonosta käytöksestä huomiota. Tulee myös huomioida koiran tarpeet räyhäämistilanteissa eli tunteeko koira tilanteessa olonsa turvattomaksi ja työstää pelko pois.

Koiralle täytyy opettaa käytös eri tilanteisiin huonon käytöksen tilalle. Antaa koiran toteuttaa luonnollisia käyttäymismallejaan tietyssä paikassa, kuten kaivamista. Palkita koiraa luun pureskelusta, niin koira mielellään jatkossakin puree luuta eikä mitään kiellettyjä kuten pöydän jalkaa.

Paljon asiaa edellä mainituissa artikkeleissa. Lukekaapa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *