Vastaehdollistaminen

Klassisessa ehdollistumisessa kaksi asiaa alkavat kuulua yhteen, esimerkiksi puhelin soi, jolloin tiedetään, että joku soittaa. Yksi asia tapahtuu (puhelin soi), jolloin tiedetään, että toinenkin asia tapahtuu (joku soittaa). Klassinen ehdollistuminen on tapahtunut, kun nämä kaksi asiaa yhdistyvät.

Klassiseen ehdollistumiseen kuuluu myös tunne. Kun yksi asia tapahtuu, ja tämän jälkeen tapahtuu jokin toinen asia, joka tuntuu epämiellyttävältä, on asioiden välillä tapahtunut epämiellyttävä yhdistyminen. Näin ollen, joka kerta kun ensimmäinen asia tapahtuu, tunnetila on epämiellyttävä, vaikka toista asiaa ei aina tapahtuisikaan. Esimerkiksi otetaan kynsisakset esille (ensimmäinen asia) ja tämän jälkeen leikataan kipeästi kynteen (toinen asia), jolloin kynsisaksista tulee epämiellyttävä kytkös. Ei tarvitse kuin näyttää koiralle kynsisaksia ja koira pelkää. Ja jos jokin asia tapahtuu ja tämän jälkeen toinen asia, joka tuntuukin miellyttävältä, niin asioiden välille saadaan positiivinen tunnetila.

Klassista ehdollistumista tapahtuu aina: Pavlov is always sitting on your shoulder. Kaikki mitä koira kokee, siinä on tunnetila mukana. Aina kun nähdään toinen koira, ja tämän jälkeen hihna kiristyy, tunnetilasta tulee negatiivinen. Kun syötetään koiraa aina kun nähdään vieras koira, tunnetilasta tulee positiivinen.

Ajoitus on tärkeää. Kun koira näkee toisen koiran, heti tämän jälkeen annetaan makupaloja. Tämän tulee olla säännöllistä eli aina annetaan makupaloja heti toisen koiran nähdessään.

Tunnetilan muutoksen voi päättää vain koira itse. Jos makupalat ovat koiran mielestä todella herkullisia, niin tunnetila voi muuttua positiiviseksi toisen koiran läsnäollessa. Lisätään siihen vielä leluleikit, sosiaaliset leikit ja muut hauskuudet, niin koira on täynnä positiivista tunnetilaa toisen koiran läsnäollessa.

Myös omistajan tunnetila vaikuttaa. Jos omistaja on hermostunut, niin tämä tarttuu koiraan. Jos omistaja hermostuu aina toisen koiran läsnäollessa, niin koira yhdistää nämä kaksi asiaa (ärsyke – omistajan hermostuminen).

Tarvitaan mm. siis hyvä ajoitus sekä koiran kanssa tehdään hauskoja asioita, jotta koiran tunnetila saadaan muutettua. Kun ärsyke ilmaantuu ja ärsyke huomataan, kaikki mukavat asiat ilmaantuvat riippumatta siitä mitä koira juuri sillä hetkellä tekee, vaikka haukkuisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *