Vastaehdollistamista

Tuli vastaan hyvä artikkeli vastaehdollistamisen väärinkäsityksistä. Tämä onkin sellainen artikkeli, että tähän voi paneutua useaan kertaan.

Koiran syöttäminen, kun koira haukkuu tai pelkää, ei vahvista pelkoa. Pelko päihittää ruoan, joten jos koira syö, koira ei ole liian peloissaan.

Koira halutaan tietenkin palkita makupaloin, kun koira on ärsykekynnyksen alapuolella. Jos koira palkitaan haukkumisen tai hyökkäämisen jälkeen, makupalat eivät vahvista tunnetta eivätkä välttämättä käytöstä. Käytös itsessään palkitsee koiraa. Etäisyydellä on suuri merkitys ärsykekynnyksen alapuolella pysymisessä.

Haukkuminen ja hyökkääminen tietyssä määrin helpottavat koiran stressiä. Esimerkiksi koira haukkuu jotain ääntä kodin ulkopuolella. Koiralle annetaan vihje ”jätä”, josta koira saa ruokapalkkion, kun haukkuminen loppui. Jatkossa koira haukkuu muutaman kerran kodin ulkopuolelta kuuluvaa ääntä ja tämän jälkeen katsahtaa ruokapalkkion perään ilman, että jatkaisi haukkumista. Ruoka päihittää haukkumisen, jos omistaja on johdonmukainen ja ohjaa koiran käytöksen muuhun kuin haukkumiseen ”jätä” -vihjeen jälkeen. Aikanaan haukkuminen loppuu kokonaan, vaikka ääni kuuluukin.

Artikkelissa ei mainittu, mutta koiran haukkuminen äänelle, jolloin annetaan vihje ”jätä” ja koira saa palkkion, voi myös kehittyä koiran käytösketjuksi, vaikka koiraa vahvistetaankin olemisesta hiljaa. Parasta olisi, jos ehtisi palkata koiraa tietenkin ennen reagointia vihjeellä ”jätä”.

Haukkuminen ei ole ongelma, vaan ongelma on koiran mielleyhtymä tilanteeseen ja ärsykkeeseen. Haukkumisen kanssa tulisi antaa hieman pelivaraa, jotta päästäisiin positiiviseen mielleyhtymään ja stressin vähenemiseen.

Kun koira on siinä vaiheessa, että pystyy itse irrottamaan katseensa vastaan tulevasta koirasta, silloin suositellaan vihjeiden käyttöön ottamista, kuten ”jätä” tai ”koske” (käsikosketus). Ennen tähän vaiheeseen pääsyä merkataan heti koiran huomatessa toisen koiran klikkerillä tai suullisesti sekä annetaan hyvä palkka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *