The Value of Non-Verbal Communication

Barks from the Guild -lehdessä on artikkeli sanattomasta viestinnästä. Tarkkailemalla koiran eleitä voidaan havaita antaako koiran suostumuksensa tietyissä tilanteissa vai haluaako kieltäytyä. Näin vuorovaikutus on avattu ihmisen ja koiran välillä. Ymmärtämällä paremmin koiraa, koiran elämänlaatu paranee, koulutus paranee sekä juurikin vuorovaikutus muuttuu paremmaksi omistajan ja koiran välillä.

Koiran eleitä lukemalla havaitaan, haluaako koira lähestyä vai mennä kauemmas. Kun koira haluaa lisää tilaa menemällä kauemmas, tämä tarkoittaa ”ei”. Koiran lähestyessä, tämä tarkoittaa ”kyllä”. Jos koirasi haluaa lisää tilaa, tätä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti tai tuntea oloansa torjutuksi vaan pitää sitä arvokkaana tietona.

Tällä tavoin koiralle annetaan valinnan mahdollisuus. Side omistajan ja koiran välillä vahvistuu, koska vuorovaikutus on avattu. Vuorovaikutuksesta tulee myös ennakoivaa ennen kuin jotain tapahtuu (esim. pureminen), joten mahdollisia ongelmia ei pääse syntymään. Koiran eleiden kuunteleminen ja ymmärtäminen myös vahvistaa koiran eleiden käyttöä entisestään. Eleethän kertovat koiran tunnetilasta.

Pakotetusta valinnasta puhutaan, kun esimerkiksi koira ei halua mennä häkkiin, mutta vain häkkiin menemällä saa päivän ruoan. Vaihtoehtoja on siis vain kaksi : näänny nälkään tai mene häkkiin. Tällöin ei voi puhua siis koiran valinnasta, kun on parempiakin tapoja opettaa koiralle asioita kuin pakottamalla.

Koirien on annettava vetäytyä ja jättää koulutustilanne kesken. Tulisi välttää pakotettua osallistumista. Jos koira haluaa osallistua koulutukseen, se on otettava vastaan kehuna, sillä tällöin koulutuksemme on hauskaa, innostavaa ja mielenkiintoista. Muuten meidän tulisi miettiä koulutustilanne uusiksi, jos koira ei halua siihen osallistua.

Artikkelissa oli paljon asiaa. Jos kiinnostaa, niin löytyy tammikuun lehdestä 2016.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *