Ruokapalkat

Minulla on aina lenkillä mukana ruokapalkkaa. Palkkailen lenkin aikana Röllin tarjoamat katsekontaktit, luopumiset eri asioista, ohitustilanteissa ja jos joudun Rölliä esimerkiksi kutsumaan niin palkkaan tästäkin. Sekä joskus treenaillaan nurmilla, mutta nyt on ollut niin kuumaa, että mitään suurta ei olla tehty kuin vasta kotona ilmastoinnin viilennyksessä.

Joskus saan kommenttia ohikulkijoilta, että ”jaa, annat koiralle evästä”. ”Sitäkö pitää lenkillä syöttääkin”. Tai muuta sellaista ”mukavaa”. En itse asiassa välittäisi kuulla näitä kommentteja lenkilläni, sillä mielestäni jokainen kulkekoon lenkillään rauhassa ilman ohikulkijoiden kommentteja. Tuskin kukaan lähtee lenkille, jotta saisi ohikulkijoilta huuteluita osakseen.

Yleensä vastaan näille huutelijoille, että mukavahan se on tähän Röllin nättiin turpaan herkkua laittaa. Ja jos vielä jatkavat keskustelua, niin sitten koitan jatkaa, että palkkailen koiraani hyvistä käytöksistä. Muutenhan ne käytöksen sammuvat, jos niistä ei enää palkita. Ja jos joku vielä haluaa kuulla lisää, niin kerron että muutenhan ne erilaisista käytöksistä palkitsemiset menevät koiran ruokakupissa ilmaiseksi koiralle. Toki annan osan ruoasta virikkeistämällä eli Rölli saa etsiä ruokaansa nurmelta tai esimerkiksi virikkeistämispallossa. Koirahan tekee mielellään töitä ruokansa eteen, mikä on ihan tutkittu juttu. Mutta en kuitenkaan kaikkea ruokaa anna tekemisen kautta vaan mielestäni pitää olla myös virikkeistämistäkin ja koiran ei pidä nähdä nälkää, jotta sen saa tekemään jotain.

Ja ei taida olla koiraa, joka tekee työtä ilmaiseksi tai pelkästään omistajaansa miellyttääkseen. En minäkään työskentele ilmaiseksi tai työnantajan iloksi. On vain koiria, jotka ovat helpommin motivoitavissa kuin toiset koirat. Helposti motivoituvat koirat tekevät innolla töitä lelupalkan eteen ja eivät saa koskaan lelusta tarpeeseen. Ja osalla koirilla tuntuu ettei maha täyty vaikka kuinka ruoalla palkittaisiin. Osan kanssa täytyy miettiä enemmän mikä koiraa motivoisi. Jos koira ei tee mitä pyydetään, niin vika on, että koiraa ei motivoi tai koira ei tiedä mitä tehdä ja toki myös ympäristön häiriöt voivat olla liian suuri, jolloin esimerkiksi koiraa pelottaa tai ei vain voi keskittyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *