Postilaatikossa lukemista

Harmittavasti iski vatsatauti, joten tuli maattua sängyn pohjalla reilu päivä. Kun jaksoi katella muutakin kuin ikkunasta näkyviä puita, niin postilaatikosta löytyi sairaalle mukava yllätys: Canis -lehti. Luin lehden kertaheitolla, oli niin paljon hyvää luettavaa.

Moni juttu kolahti lehdessä omalle kohdalle ja muutenkin kaikki artikkelit olivat erittäin mielenkiintoisia. ”Monikoirainen arki vaatii harjoittelua” -jutusta voisin mainita yhden mielenkiintoisen kohdan (monien joukosta) autoilusta, että kannattaa tehdä myös tylsiä autoiluja. Mielenkiintoisen asiasta siis tekee minun kohdallani meidän göötin autokiihtyminen autosta poistuttaessa. Yleensä, kun koirat otetaan autoon, niin koirat poistuvatkin jossain vaiheessa autossa. Mutta on ajeluita, että autosta ei olla poistuttukaan, mutta nämä ajelut ovat vähemmällä. Mutta tähän voisin kiinnittää enemmän huomiota.

Lehden viimeinen artikkeli oli Thomas Stokkelta. Vaikka aihe on lintukoirille, niin palkitsemiseen liittyvästä koulutuksesta löytyy asiaa jokaiselle koiranomistajalle. Myös riista- ja saalisviettiset koirat lukevat mielenkiinnolla tätä Thomaksen juttua. Jutussa on asiaa mm. liiallisten odotusten muodostumisesta, mitä tapahtuu käytettäessä erittäin haluttuja palkkiota sekä palkkioiden tuplatehosta. Palkkioiden tuplatehossa palkkio vahvistaa haluttua käytöstä, mutta sekä klassista ehdollistumista (tunnetila).

Koira voi siis esimerkiksi maata paikoillaan joko rennosti tai sitten kiihtyneenä. Ennen koiran palkitsemista pitäisi kiinnittää huomio koiran mielentilaan. Koiralle voi antaa palkkion sen toimiessa kuten omistaja haluaa, mutta jos koiran mielentila on esimerkiksi liian odottava (koira odottaa saavansa juuri tietyn palkkion), voi antaakin toisen palkkion. Huomaan tätä tekeväni itse, että koira ennakoi saavansa tietyn palkkion ja mielentila on odottava ja kiihtynyt. Koiran tulisi siis hillittävä odotuksiaan. Todella mielenkiintoinen artikkeli. Jos on vähäänkään kiihtyvyyteen taipuvainen koira, niin hyvä artikkeli tukemaan omistajan huomioita palkitsemistavoissaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *