Matching Law

Jos koiralla on ongelmakäytös, joka on vahvistunut vuosien aikana, niin uuden, paremman käytöksen vahvistaminen vie aikaa, jotta uutta käytöstä saataisiin vahvistettua yhtä paljon ja enemmän. Näin saataisiin vahvistamisen vaaka kallistettua paremman käytöksen puolelle.

Jos koiralla on valittavana kahden käytöksen välillä, koira valitsee sen käytöksen, jota on vahvistettu enemmän. Koulutustilanteet pitäisi laittaa sellaiseksi, että koira pystyy valitsemaan helposti halutun käytöksen, esimerkiksi räyhätä toiselle koiralle vai kääntyä pois räyhäämisen sijaan (etäisyys) ja palkita suuresti tästä halutusta käytöksestä.

Joka kerta, kun epätoivottu käytös pääsee tapahtumaan, se heikentää toivottua käytöstä. Epätoivottu käytös saa vahvistusta, esimerkiksi räyhääminen heikentää pois päin kääntymis -käytöstä.

Vahvistetaan pieniäkin, toivotumpia käytöksiä niin nämä vahvistuvat ja näiden askelten myötä päädymme lopulliseen, tavoiteltuun käytökseen. Mutta ei jäädä liian pitkäksi aikaa välietappeihin, sillä tällöin välietapit vahvistuvat ja lopullinen käytös jää vähemmälle vahvistamiselle.

Epätoivottuun käytökseen pitäisi siis puuttua heti, jotta epätoivottu käytös ei vahvistuisi vaan toivottu käytös alkaisi saamaan vahvistusta. Sitä saa mitä vahvistaa.

Artikkeli

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *