Luoksetuloharjoittelua

Luoksetulossa on vaikeutena vahvisteiden hallinta. Koiralla on ympäristössä paljon mielenkiintoisempia ja palkitsevampia asioita kuin omistajan palkka. Omistajan vahvisteen tulisi olla parempaa kuin mikään muu ympäristössä.
Koiralle oma lajityypillinen käyttäytyminen on kaikkein palkitsevinta, esimerkiksi maan haistelu, joten ympäristön tarjoamia vahvisteita voi käyttää hyväkseen.

Ulkona kannattaa luoksetuloon satsata laadulla eli tehdään helppo luoksetuloharjoitus käyttäen superhyvää palkkaa kuten kipollista lihaa toistaen tätä harjoitusta kerran pari päivässä. Tärkeintä on ehdollistaa luoksetulokutsu vahvisteeseen. Luoksetulovihjeen jälkeen palkkion tulisi tulla välittömästi.

Nälkäisen koiran kanssa tulisi aloittaa harjoittelu sisätiloissa ottamalla käyttöön hyperherkut. Toistetaan luoksetulovihje “täällä” ja annetaan koiralle välittömästi nami. Namikäden tulee liikkua vasta vihjesanan jälkeen. Vihje, toiminto ja palkkio tulee toistaa peräjälkeen, ei yhtä aikaa.

Harjoitusta tulisi toistaa 20 eri paikassa ja 20 eri häiriön alaisuudessa, kun koira on jo valmiiksi kiinnostunut omistajastaan.

Seuraavaksi otetaan vihjesana käyttöön, kun koira on tulossa muutenkin omistajaa kohti. Vihjesana toistetaan kuitenkin vasta, kun koira on riittävän lähellä. Omistajan liikkumien poispäin koirasta vahvistaa koiraa tulemaan omistajan luokse.

Tarvittavien toistojen määrä on tuhansia. Jos koira juoksee poispäin omistajastaan ja omistaja huutaa “täällä”, vihje saa aivan päinvastaisen merkityksen. Tulisi siis välttää epäonnistumisia.

Nyt teen Röllin kanssa nimenvahvistamisharjoitteita samalla periaatteella kuin luoksetuloharjoitteita. Täytynee ottaa luoksetuloharjoitteet myöskin harjoitteluun mukaan.

Näyttökuva 2014-9-22 kello 19.45.02

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *