Laji- ja rotutyypillinen käytös

Koiran käyttäytymiseen vaikuttavat geenit, mutta myös mm.

  • emän hyvinvointi
  • pentuaika
  • ympäristö ja kokemukset
  • koulutus
  • sosiaalistaminen
  • sairaudet

Käyttäytymisen periytyminen on todella moninainen prosessi, jonka tutkimista vaikeuttaa tietysti se, että käyttäytyminen ei ole vain geenien tulos vaan siihen vaikuttavat niin monet asiat.

Koiran käyttöominaisuudet eivät periydy suoraviivaisesti jälkeläisille ja ja joskus voi olla myös vaikeaa arvioida perimän ja ympäristön (ml. koulutus) vaikutusta yksilön ominaisuuksiin ja käyttäytymiseen. Muutkin piirteet ovat periytyviä, kuten hermostuneisuus, aggressiivisuus, kiintyminen ihmisiin, yksinjäämisongelmat, sosiaalisuus ja erilaiset pelot. Kun eri rotujen välillä on näissä piirteissä eroja, viittaa se periytyviin ominaisuuksiin.

Koiran käyttäytymismallit (mm. ravinnonhankinta, saalistus, lauma, puolustus) tulevat geeneissä, mutta geeni tarvitsee tiettyjä ärsykkeitä aktivoituakseen. Nämä käytökset ovat koiralle erittäin palkitsevia ja tuntuvat koirasta hyviltä. Esimerkiksi terrieri kaivaa ja repii, paimenkoira jahtaa liikkuvia kohteita, noutajat kantavat erilaisia esineitä.

Varsinkin metsästykseen liittyvät käytökset ovat jo sinällään omistajan näkökulmasta ogelmallisia. Metsästyksessä on monia liikemalleja, kuten vaaniminen, hiipiminen, paimennus tai noutaminen, jotka ovat kaikki saman käytösketjun, metsästyskäyttäytymisen eri muotoja. Erot käytöksessä rotujen välillä ovat usein juuri tulosta tämän ketjun muokkaamisesta jalostuksen keinoin. Kokonaisuudessaanhan se alkaa saaliin havaitsemisesta ja vaanimisesta ja päättyy saaliin paloitteluun. Jos koira ei pääse lainkaan toteuttamaan näitä käytösmalleja se stressaantuu ja turhautuu ja tästä on seurauksena toisenlaisia ongelmia, kuten paimenkoira, joka jahtaa kaikkea mikä liikkuu (ihmiset, pyörät autot…).

Virikkeistämisessä koira pääsee toteuttamaan laji- ja rotutyypillistä käyttäytymistään. Koira pääsee tällöin tyydyttämään luontaiset käyttäytymistarpeet. Virikkeistämiseen liittyy mm. metsästyskäytös, kuten etsiminen ja jäljestäminen. Nenätyöskentely ja erilaisten luiden pureskelu laskevat hyvin koiran stressiä. Tähän kuuluvat myös älypelit, namien piilottaminen huoneisiin, nurmikolle tai kartonkipakkauksiin. Nämä ovat koiralle lajityypillisiä tehtäviä, joten koiralle hyvin mieluisia. Metsälenkille voi ottaa mukaan ”kadonneen” hanskan etsimisen. Yleensä virikkeistämisessä koira itse toteuttaa tapahtuman. Ihminen on vain valvojana ja tilanteen järjestäjänä. Snuffle garden ja sprinkles kuuluvat myös virikkeistämiseen.

Koiran vieminen uusiin paikkoihin on myös virikkeistämistä, sillä koira pääsee haistelemaan uusia hajuja, mikä väsyttää koiraa mukavasti. Koiran ruoan voi laittaa isoon vatiin mm. erilaisten paperisuikaleiden, kivien, käpyjen kanssa, jolloin koira saa etsiä kuivamuonan erilaisten esineiden joukosta.

Virikkeistäminen vähentää koiran turhautumista ja stressiä, mitkä saattavat johtaa erilaisiin käytöshäiriöihin, jos niitä ei huomioida.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *