Ärsykkeistä

Miten koira saadaan tulemaan toimeen erilaisten ärsykkeiden kanssa kuten toiset koirat tai ihmiset. Ärsykkeellä tarkoitan, että oman koiran reagointi näitä kohtaan ei ole toivottua käytöstä, kuten haukkuminen, muriseminen, hyökkääminen tai karkuun meno.

Tässä pari juttua, jota mietin :

  1. etäisyys ärsykkeeseen, jolloin ei-toivottua reagointia ei tapahdu
  2. siedätys

Arkilenkillä kulkeminen on haastavaa, kun täytyisi kulkea ärsykkeiden joukossa. Tähän suositellaan mm. lenkkeilyä öisin, lenkkeilyä metsässä eli koitetaan välttää ärsykkeiden kohtaamista, jotta ei-toivottua reagointia ei tapahtuisi, kunnes siedätys alkaa tehoamaan. Siedättää toki voi arkilenkilläkin, mutta etäisyys pitäisi olla tällöinkin kohdillaan. Ei-toivottu reagointi tuo aina takapakkia. Arkilenkillä on myös erilaisia keinoja, joilla selviytyä kiperistä paikoista, mutta tämä on sitten vain selviytymistä. Tahdotaan kuitenkin tilanteeseen, että ärsykkeitä ei koiralla enää olisi.

Koiran tulee antaa katsoa ärsykettä haluamansa ajan, jotta uudenlainen mielipide ärsykkeestä muodostuisi. Tässä muistetaan taas se etäisyys, mikä auttaa siinä, että koira tosiaan lopettaakin sen tuijottamisen. Näen usein, että koiran ei anneta katsoa toista koiraa vaan nykäistään hihnasta, jotta tuijotus loppuisi ja koira katsoisi omistajaansa toisen koiran sijasta. Koiralle tulee näin ärsykkeestä negatiivinen mielikuva. Yleensäkin hihnasta nykäisemiset eivät tuo mitään positiivista tilanteeseen vaan johtuu omistajan olemattomista taidoista ja kyvyistä kouluttaa koiraansa. Tästä päästäänkin siihen, että koira ei ole robotti, jonka pitäisi tuijottaa aina vain omistajaansa, vaan tunteva ja elävä olento, jolla on erilaisia pelkoja ja tunteita kuten meillä ihmisilläkin. Koiran lyhyen elämän pitäisi olla arvokas.

Jos joku tarvitsee siedätystreeniä Oulun alueella, niin minua saa kysyä kaveriksi. Siedätystreenissä tarvitaan palkkioita, joita koira pitää arvokkaina, mutta ei niin arvokkaina, että se ärsyke unohtuu. Pitkä hihna, itselläni on 5m hihna, jotta koiralla on varaa liikkua ja leikkiä. Koiran eleitä tulee tarkkailla. Iloinen mieli sekä omistajalla että koiralla. Tulee myös ymmärtää, että mitään suurta ei tapahdu hetkessä ja iloita pienistäkin onnistumisista. Ja virheitä tapahtuu ja niistä otettava opiksi. Koira ei tee virheitä vaan omistaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *