Käytöksen vahvistaminen

Pienryhmätunneilla on jäänyt mieleen kouluttajan lausahdus : koira oppii parhaiten, jos sen käytöstä pystytään vahvistamaan keskimäärin joka viides sekunti. Tämä lause löytyy myös Tommy Wirenin kirjasta ”Hienosti hihnassa”. Tämä on oikein hyvä muistisääntö kouluttaessa koiraa. Koiran tulee siis onnistua useasti ja saada palkkio tiheästi halutusta käytöksestä. Jos palkkaus ei onnistu joka viides sekunti, vaatimustaso eli kriteeri on todennäköisesti liian korkea, joten koulutuksessa täytyy ottaa hieman takapakkia.

Tasapainotyynyllä kouluttaessani Rölliä pyörimään takajaloilla tyynyä ympäri huomasin kyllä, että Röllin onnistuessa useasti ja palkatessani tiheästi edistyimme nopeasti. Kriteerinä meillä oli pään kääntö vasemmalle ja pystyessäni palkkaamaan useasti alkoi Röllin takajalat lähteä nopeasti kiertämään tyynyä. Rölli oli siis erittäin innostunut saadessaan palkkaa tiheästi ja onnistuessaan useasti. Tähän auttoi kun lähdimme matalasta kriteeristä liikkeelle.

Kriteeri eli palkittava käytös on mietittävä ennen koulutusta. Treeneissämme kouluttaja on myös maininnut, että kriteeri tulee pitää samana jokaisen koulutusjakson aikana. Koulutusjaksot tulee pitää lyhyenä esimerkiksi 5 harjoitusta kerrallaan, jonka jälkeen pieni tauko, jotta kouluttajakin pysyisi laskuissa mukana kuinka monta onnistunutta suoritusta tuli. Koiran alkaessa toistaa vahvistamaa käytöstä, sen tulisi olla 80% kriteerin mukaista (80% onnistuneita suorituksia), jotta kriteeriä voisi nostaa ja alkaa vahvistamaan uutta kriteeriä.

Uudessa ympäristössä on koiraa vahvistettava useammin ja kriteeriä laskettava. Häiriötekijät voivat muuttaa tilanteen koiralle todella vaikeaksi.

Paljon tulee koulutuksissa tietoa esille, kunhan vain kaiken saisi sisäistettyä. Onneksi tyttäreni kuuntelee myöskin ja nuoremmalla onkin paremmat korvat ja älykin terävämpi. Itse usein kuuntelen tarkkaan suoritettavan harjoituksen ja keskityn siihen. Paljon siis hyvää asiaa jää kuulematta.

Näyttökuva 2014-8-27 kello 22.47.40

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *